Rolnictwo w województwie mazowieckim w 2015 r.



Źródło informacji stanowiły wyniki przeprowadzonych w 2015 r. badań z zakresu użytkowania gruntów, powierzchni zasiewów, zużycia nawozów mineralnych lub chemicznych oraz wapniowych, wynikowego szacunku plonów i zbiorów upraw rolnych i ogrodniczych oraz pogłowia zwierząt gospodarskich.
Dane opracowano na podstawie badań reprezentacyjnych prowadzonych w wylosowanych gospodarstwach indywidualnych, zbiorczych wyników sprawozdawczości z gospodarstw osób prawnych i jednostek organizacyjnych nie mających osobowości prawnej oraz ocen i ekspertyz rzeczoznawców GUS.
Dane o powierzchni oraz produkcji ziemniaków, warzyw gruntowych i truskawek, a także owoców z drzew i krzewów owocowych oraz plantacji jagodowych uwzględniają ich uprawę w ogrodach przydomowych. W 2015 r. dane o powierzchni i plonach owoców z drzew i krzewów owocowych oraz plantacji jagodowych uwzględniają wyłącznie ich uprawę w sadach; natomiast dane o produkcji również ich uprawę poza sadami.
Dane prezentuje się według siedziby użytkownika. Dane dotyczące powierzchni uprawy warzyw i owoców podano na podstawie szacunku rzeczoznawców, którzy dokonywali oceny według położenia gruntów.
W danych (wyrażonych w liczbach bezwzględnych i względnych) mogą wystąpić drobne rozbieżności w sumowaniu na ogółem wynikające z automatycznych zaokrągleń. Liczby te są poprawne merytorycznie.