Wielkanoc 2019 - ceny wybranych towarów w Warszawie i na Mazowszu
A A ASpośród wybranych do analizy produktów i usług zauważalny jest wzrost cen większości z nich. Dotyczy to zarówno stolicy, jak i województwa mazowieckiego.
W analizie uwzględniono 14 reprezentantów i porównano ich ceny z marca 2019 r. w stosunku do marca 2018 r.
W województwie mazowieckim wzrosły ceny 12 reprezentantów. Najbardziej podrożały: cukier biały (o 15%), chleb pszenno-żytni (o 11%), chrzan tarty (o 6%) oraz szynka wieprzowa gotowana (o 6%). Tańszy niż przed rokiem był za to bilet normalny jednorazowy na przejazd miejskim autobusem zwykłym (o 1%).
W Warszawie sytuacja wyglądała podobnie - ceny większości (tj. 11 reprezentantów) były wyższe niż przed rokiem. Największy wzrost cen zanotowano w przypadku szynki wieprzowej gotowanej (o 16%), chrzanu tartego (o 13%) oraz chleba pszenno-żytniego (o 12%). Spadła natomiast cena cukru białego (o 1%), a cena biletu normalnego jednorazowego na przejazd miejskim autobusem zwykłym pozostała na poziomie sprzed roku (4,40 zł).
Jak w ciągu roku zmieniły się nasze „możliwości zakupowe”? W województwie mazowieckim za przeciętne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw w marcu 2019 r. (6311,43 zł) mogliśmy zakupić więcej niż przed rokiem jaj kurzych (o 257 sztuk), kiełbasy białej parzonej (o 5 kg) oraz babki lub ciasta drożdżowego (o 4 kg). Natomiast w Warszawie za przeciętne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw (6814,28 zł) można było zakupić więcej o 16 litrów benzyny bezołowiowej 95-oktanowej, kiełbasy białej parzonej (o 8 kg) oraz babki lub ciasta drożdżowego (o 6 kg).