Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Na wielkanocnym stole nieco taniej niż w poprzednim roku

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj
24.03.2016

Spośród 15 produktów i artykułów żywnościowych ujętych w zestawieniu, zauważalny jest spadek cen większości z nich (porównanie dotyczy cen z lutego 2016 r. w stosunku do lutego 2015 r.).

W województwie mazowieckim najbardziej spadły ceny m.in.: udźca z indyka surowego (o 9,8%) i masła „Extra” 82-83% tłuszczu (o 8,7%). Natomiast wzrost cen wystąpił przede wszystkim wśród takich artykułów jak: cukier (o 19,1%), chrzan (o 2,7%), jaja kurze (o 1,8%). W samej stolicy ceny artykułów wybranych do infografiki również w większości spadły. Najbardziej obniżyły się ceny takich artykułów jak: kawa naturalna mielona (o 21,1%), udziec z indyka surowy (o 13,0%), masło „Extra” 82-83% tłuszczu (o 12,3%). Wzrosły natomiast najbardziej ceny: cukru (o 24,0%), kaczki świeżej (o 14,6%), chrzanu tartego (o 9,9%).

Ciekawie wypada porównanie naszych „możliwości zakupowych”, a więc ilości produktów, jaką mogliśmy kupić za przeciętne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw w lutym 2016 r. w stosunku do lutego 2015 r. Wzrost wynagrodzeń oraz spadek cen niemal wszystkich produktów ujętych w zestawieniu spowodował, że w tym roku za średnią pensję można kupić nieco więcej niż rok temu.

W lutym 2016 r. w województwie mazowieckim za przeciętne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw, tj. 5101,57 zł można było kupić np. o 179 jaj, 151 bochenków chleba, 9 kg szynki wieprzowej gotowanej więcej niż przed rokiem. W Warszawie natomiast za przeciętne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw, tj. 5466,88 zł można było kupić np. o 398 jaj, 13 kg kiełbasy suszonej oraz 16 kg sernika zwykłego więcej niż rok wcześniej.

Pliki do pobrania

Do góry